Blogginnlegg-Digital Markedsføring

Stegene som må tas for en vellykket nettbutikk

Logo før og etter lanserings av nettbutikken.

Den siste tiden har vi drevet med e-varehandel som er modul 2 i digital markedsføring. Forelesningene har blitt holdt av vår faste foreleser men samtidig har vi også hatt en del gjesteforelesere som har vært en viktig kilde for oss når det kommer til videre utdanning og ikke minst dette studieløpet vi går nå. Noe som blir verdt å nevne er at modul 2 ikke bare bestod av teori, men også en stor del av kurset gikk ut på det praktiske.

Vår faste foreleser i denne modulen var Karl Phillip Lund. KP har tidligere erfaring med e-varehandel og digital markedsføring og er i dag partner i Inevo. Starten av kurset fikk vi opp et sitat som KP mente var viktig å ha med seg videre i livet og ikke minst ha det i betraktning til videre studie. Sitatet lyder som følgende Velg en retning og implementer som et helvete”. Sitatet ble ikke bare nevnt på starten av forelesningene men gjennom omtrent hver forelesning som vi hadde i denne modulen. Personlig må jeg innrømme at disse ordene ikke traff meg helt og dermed anså jeg dem som et ordtak som KP selv syntes var viktig. Men så skjedde det noe…

Det som skjedde var kort og enkelt: Vi måtte selv sette opp en egen nettbutikk! – Med karaktervurdering.

Nettbutikk? – Hæ?! Hvordan?!- var det første som slo meg. Jeg vil derfor med dette innlegget skrive steg for steg hvordan jeg opplevde denne prosessen med å starte opp en egen nettbutikk sammen med mine to andre medstudenter.

Hvordan starte?

Tenk over hva gruppen brenner mest for, hva er det gruppen kjøper mest av eller hva er det som inspirerer gruppen. Det blir mye morsommere å selge noe vi alle brenner for.

Etter mye tenking og en del kreative ideer i gruppen ble vi enige om at alle var like opptatt av å ta vare på sin egen hud. Derfor ble valget på skjønnhet og velvære men vi kunne vel ikke bare gjøre det så enkelt. Enda en runde med brainstorming og kreative ideer ble satt på bordet, vi velger å satse på koreansk kosmetikk. Hvorfor? Fordi vi hadde en del erfaring med hudpleie produkter fra Korea fra før og på den måten ville vi kunne tilby våre kunder produkter vi selv hadde testet og vi var ærlige om.

Grunnmuren- OKR

For å gjøre det litt enklere, og samtidig få til en god start anvender vi styringssettet OKR. OKR står for Objective Key Results, på godt norsk blir dette ambisjoner og de tiltakene som må til for å nå målet. Altså objective, hva ønsker vi å oppnå? Key Results blir hvordan vi har tenkt til å komme dit. Når vi setter opp Key Results er det vanlig å sette opp 3-5 KR per Objective. Disse skal også være målbare, og tidsbestemte. Dette er fordi KR skal kunne fortelle oss hvordan vi ligger an, og hvordan vi skal kunne komme oss til det endelige målet. På bakgrunn av hvordan vi ligger an skal derfor KR oppdateres jevnlig, helst en gang i uken. Dette gjøres ved å sette tall bak KR, som enten blir justert opp eller ned. Tallene forteller gjennomføringskraften. Alle tall over 5 er gjennomførbare, tall under 5 blir regnet som liten kraft til gjennomføring.

Nettbutikk- Steg for steg

  1. Bestem e-handelsplattform.
  2. Varer og produkter.
  3. Nyttige funksjoner som må være på plass i nettbutikken.
  4. Markedsføringskanaler.
  5. Lansering av nettbutikken.

1. Bestem e-handelsplattform- Shopify.com

I dag er det mange e-handelsplattformer å velge mellom. Vi fikk presentert to av dem, så valget ble mellom Shopify eller Woocomerce. Etter å ha vært i en forelesning som ble holdt av en gjesteforeleser som har mye kunnskap og tidlig erfaringer med å sette opp nettbutikker ble valget med å velge enklere å ta. Under denne forelesningen fikk vi både høre positive og negative sider med begge plattformene.

(Skjermbilde av begge logoene)

Vi endte med å gå for Shopify. Dette er fordi vi fikk høre hvor brukervennlig siden var, og hvis vi skulle sette oss fast i framtiden, var det større mulighet for å finne videoer og forklaringer på hvordan vi kunne løse problemet på Shopify.

2. Varer og produkter- Oberlo.com

Nettbutikken trenger varer og produkter. Hvor får vi disse fra? Vi søkte oss litt fram på nettet og kom over en del løsninger, men vi mente at det ikke var noe bedre løsning enn den løsningen vi valgte. Når sant skal nevnes følte vi oss som verdensmestre når vi fant ut løsningen som skulle være dropshipping gjennom Oberlo. 

Kort fortalt er dropshipping når en nettbutikk selger varer fra en produsent, agent eller grossist som sitter med varene på deres egne lager og dermed tar jobben med å pakke, og sende ut varene som våre kunder bestiller i vår nettbutikk(estudie.no). Med andre ord har vi en nettbutikk uten varelager og risikerer dermed ikke for å gå tap for varer vi ikke får solgt.

(Skjermbildet tatt selv av siden til Oberlo)

Gjennom Oberlo finner en alt av varer og produkter en vil selge. Disse er kategorisert etter hva slags produkter en leter etter. Gruppen kan finne samme vare til forskjellige priser, da det er forskjellige leverandører gjennom Oberlo.

Ps: Husk å installere appen Oberlo i Shopify(gjennom Apps.), for på denne måten for du knyttet Oberlo opp mot nettbutikken din.

3. Nyttige funksjoner som må være på plass i Nettbutikken.

Her mener jeg utseende og ikke minst de nødvendige funksjonene som må være på plass i en nettbutikk.

Utseende og ikke minst første inntrykk

Gjennom Shopify kan en velge mellom forskjellige design og temaer som tilbys gratis. Her er det bare å velge, og teste ut teamene som skulle falle i smak. En enkel huskeregel  er å gjøre det så stilrent som mulig og ikke minst gjøre nettbutikken så brukervennlig som mulig. Du kan lese mer om hvordan du kan endre design og hvordan dette gjøres på denne bloggen som er skrevet av min medstudent Karoline Thon.

Funksjoner

Domene: Når vi opprettet nettbutikken vår gjennom Shopify, fikk nettbutikken en egen adresse fra Shopify. Dette så ikke så veldig profesjonelt ut og vi valgte derfor å endre dette. Vi kom ikke så mye lenger da vi så hvor dyrt det var å kjøpe et domene. Vi la fra oss ideen men etter å ha hørt i klassen at det ikke skulle koste oss mye penger satte vi oss dermed ned med ideen igjen og vi fant fram til å kjøpe domene vårt på Webhuset.no. Vi fikk overført vårt domene fra Shopify over til det kjøpte domenet, og vi var nå i rute. Hvordan du overfører domenet kan du også lese i innlegget skrevet av Karoline.

Kontaktinformasjon: Hvordan kan kundene kontakte deg dersom det skulle oppstå behov? Start med å lage en enkel e-postadresse til nettbutikken og deretter utforsk med kommunikasjons- apper på Shopify som kan hjelpe både deg som eier av nettbutikken og kundene. På den måten vil kundene også føle seg ivaretatt av nettbutikken.

Betalingsløsninger: Andre funksjoner som burde være på plass i nettbutikken er blant annet betalingsløsninger. Vi implementerte Stripe gjennom Shipofy, og på den måten kan våre kunder velge mellom å betale med kort eller andre betalingsløsninger.

Språk: Hva slags språk skal nettbutikken ha? Det er derfor viktig å endre det slik at nettbutikken ikke består av to forskjellige språk men at den forholder seg til kun et språk. Gjennom Shopify kan du dermed endre dette i ”Settings”. Vi opplevde at dette var svært tungvint da vi måtte oversette hver enste ord manuelt. 

4. Markedsføringskanaler

Vi valgte å markedsføre vår nettbutikk gjennom e-postmarkedsføring og gjennom sosiale medier.

For å kunne drive markedsføring gjennom e-post valgte vi implementere Mailchimp gjennom Shopify-app. Dette er en funksjon som sender ut flere mail samtidig og til alle som vi har lagt inn i vår e-postliste. Vi hadde også et pop-up vindu som kom ned på siden når kundene var inne på nettbutikken. Her kunne kundene registrere sin e-post adresse slik at de også fikk mail når vi først sendte ut noe.

For å kunne markedsføre oss enda lenger og i tillegg knytte kontakt med våre kunder opprettet vi forskjellige kontoer på Facebook og Instagram. Her la vi ut forskjellige oppdateringer fram til lanseringsdagen av Nettbutikken. Målet med dette var å skape en viss spenning for kundene, i tillegg ville vi skape en frekvens av at flere snakket om nettbutikken vår og som belønning hadde vi en liten overraskelse til våre kunder på lanseringsdagen.

5. Lansering av nettbutikken

Så var det kommet til lanseringsdagen av nettbutikken. Her er det viktig å finpusse og ha alt på stell, for når en lanserer nettbutikken skal det være et sluttresultatet av ditt mesterverk.

Det er kanskje umulig å ha alt på stell og at alt skal være perfekt når en lanserer sin første nettbutikk. Vi gjorde en del små justeringer underveis og etter lanseringsdagen, men disse var ikke betydelige og kundene ville dermed ikke legge stor merke til dem.

Her kan du se vårt sluttresultat: https://velvaerenettbutikk.com/

Nå som du har lest mitt lange blogginnlegg, tenker jeg at du er på god vei til å opprette og lage en vellykket nettbutikk. Jeg ønsker deg dermed lykke til og husk å ha litt is i magen! – Får du vil klare det til slutt, det viktigste er å være tålmodig og ha en innstilling på at du skal gjennomføre det.

Tilbake til sitatet til KP  ”Velg en retning og implementer som et helvete” ble til slutt ikke bare viktig for KP men for MEG også. For hele denne læringsprosessen med å opprette nettbutikk gikk ut på dette sitat og ble en slags drivkraft på hva jeg gjorde og lærte.

 

2 thoughts on “Stegene som må tas for en vellykket nettbutikk”

  1. Dette var et veldig bra innlegg og en kjempe bra gjennomgang av prosessen med å sette opp en egen nettbutikk helt fra start til slutt 😀 fortsett det bra arbeidet 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *