Blogginnlegg-Digital Markedsføring

Google Search Console vs. Google Analytics- Hva er dette?

Google Search Console og Google Analytics. Ikke mange har hørt om disse to begrepene og ikke mange har kjennskap til de heller. Jeg skal i dagens blogginnlegg prøve på best mulig måte å ta for meg disse to begrepene og hvorfor det blir nyttig å ha kjennskap til begrepene når vi snakker om digital markedsføring.

Google

Alle vet nok hva Google er og hva Google gjør. Google er enormt og har mange betydninger, men for å spesifisere det kan vi si at Google er en internettjeneste med det store og hele innen reklame, nettsøk, nettsky og programvare. Med alle disse funksjonene kan vi si at Google er alles bestevenn på internett.

Men hvordan fungerer egentlig Google?

Når vi søker oss på søkemotoren på Google sender vi ut en forespørsel til Googles egen indeks, fremfor hele det gigantiske nettet. Når sant skal sies, er indeksen til Google på en størrelse på 100 millioner gigabyte. Med andre ord: enormt! Ved hjelp av søkeroboter går Google gjennom alle verdens nettsider via lenker. Dette gjøres ved å fange opp nøkkelord og sortere dem i et kolossalt arkiv. Dette kobles deretter opp mot notis av hvor mange sider som lenker til samme sted. Desto flere og større nettsider som lenker til det vi er ute etter, jo større sjanse har det for å havne høyt oppe på Google- søket.

Siden vi er inne på begrepet søke-motor blir det derfor verdt å nevne SEO som står for Search Engine Optimization. Eller på godt norsk, søkemotoroptimalisering. SEO går ut på å optimalisere bedriftens nettsider for å oppnå høyst mulig rangering hos søkemotorene på internett. I tillegg handler det om å komme så høyt opp på den listen som mulig, slik at de som søker etter det vi har å tilby finner oss, før de finner konkurrentene våre. For å kunne gjøre dette på best mulig måte og havne øverst på Google kan vi derfor benytte oss av følgende tips:

  • Ha gode titler, overskrifter, bildebeskrivelser og metabeskrivelser.
  • Tekst, for Google leser kun tekst og ikke bilder.
  • Finne ut hvilke ord folk faktisk søker på.
  • Skape den beste brukeropplevelsen som samsvarer med intensjonen bak søket.

Mer informasjon om SEO og flere tips kan leses på nettsiden.

Google Search Console

Vi vender tilbake til overskriften. Google Search Console tidligere kalt for Webmaster Tools. Er et gratis verktøy Google har laget for å få generell oversikt over informasjon til nettsiden vår. Et kraftig verktøy som oppdateres jevnlig med nye funksjonaliteter for å gi brukeren verdifull informasjon om nettsiden og brukerne som besøker nettsiden.

Den verdifulle informasjonen kan bestå av søketrafikk, tekniske status oppdateringer, og crawle data(søkerobot) som kan hjelpe oss å holde nettsiden synlig som mulig. Poenget er at tjenesten hjelper en med å overvåke, vedlikeholde og feilsøke nettstedets tilstedeværelse i Googles søkeresultater.

Bruken av Google Search Console- Hvorfor?

Ved å bruke Google Search Console kan vi blant annet legge til sitemap. Som er en oversikt over sidene på nettstedet vårt som er tilgjengelig for roboter/crawlere og for brukere. For Google Search Console betyr dette at vi kan legge til en sitemap for nettstedet slik at vi potensielt kan få raskere indeksering av nettstedet vårt.

Bruken av tjenesten gjør at vi også kan sette opp varslinger via e-mailen vår. Dette betyr i grunn at hvis det skjer noe med synligheten vår på Google, kan vi få varsel direkte på vår e-mail. Eksempel på varslingene kan være hvis en person prøver å hacke vårt domene.

En annen grunn for å bruke Google Search Console er internasjonal målretting av søkeresultater. Vi kan spesifisere hvilket domene som skal være synlig for hvilke land i tjenesten og Google vil deretter vise de nettsidene som er mest relevante og nyttige for brukeren. Altså det betyr at ulike land får opp ulike søkeresultater.

Sjekke crawl errors er en annen ting som gir oss muligheten når vi benytter Google Search Console. Dette innebærer en oversikt over sider som en bør jobbe med for å forberede rangeringene i Google. Eksempler på site errors kan være sider med duplikat innhold, manglende meta tittel eller meta tekst. Hvis vi kobler dette opp med varslinger på email kan vi dermed få en varsling på når crawl errors stiger.

Tjenesten kan sist men ikke minst brukes til å finne mange ulike rapporter og funksjoner som kan gi en innsikt i trafikken til et nettsted. Altså at vi analyserer trafikkdata. Poenget er å kunne bruke denne dataen til å måle resultater, planlegge justeringer på utvalgte landingssider og my annet.

Google Analytics

Gooogle Analytics er det andre begrepet som står i overskriften. Hva det betyr kan vi enkelt forklare med et ord, analyseverktøy. Verktøyet er med på å gi en innsikt av data og data som vi kan bruker som beslutningsgrunnlag for viktige avgjørelser. Blant annet kan dette være å finne ut hva brukerne gjør på nettsiden vår og hvilke resultater vi får fra markedsføringstiltakene.

Google Analytics er som sagt et analyseverktøy som er gratis å bruke og gir en verdifull innsikt av nettsiden vår. Det som gjør den verdifull er at den som sagt forteller oss hvem som besøker nettsiden vår, hva de gjør på nettsiden vår, hvilke nettsider som gir flest salg og hvordan kampanjer presterer på nettsiden. Utfordringen som blir verdt å nevne når det kommer til Google Analytics er å dra nytte av tallene og gjøre tiltak som bedrer resultatene.

Google Search Console vs. Google Analytics

Google Analytics konvergerer mer på hvem som besøker siden vår (geografisk, antall, hvordan de kommer dit osv.) og hva de gjør når de er på nettsiden. Google Search Console fokuserer mer mot intern informasjon. Altså hvem som lenker til nettstedet vårt, hvilke søkeord vises nettstedet vårt i søkeresultatet.

Det blir derimot verdt å nevne at begge tjenestene behandler tallene forskjellig, det sies derfor at det kan være forskjell på tallene mellom Google Analytics og tallene i Google Search Console, selv om en ser på en rapport med de samme tallene.

Fordelen med å anvende begge tjenestene kan være når en har satt opp Google Search Console kan en deretter linke og koble den opp sammen med Google Analytics- kontoen. På den måten kan vi få informasjon fra Google Search Console direkte inn i Google Analytics-rapportene, og vi kan dermed maksimere utbytte av dataene fra begge kilder samtidig.

Hva slags sammenheng har dette med digital markedsføring?

Hvilken sammenheng har dette med digital markedsføring kan være mange, men de mest konkrete grunnene er synlighet på nettet, øverst på søkemotor og ikke minst gjøre det lett tilgjengelig for brukeren når en søker etter nettsiden.

Kilde:

https://blogg.markedspartner.no/hva-er-seo-sokemotoroptimalisering-for-dummies
https://www.google.com/search/howsearchworks/crawling-indexing/
https://www.sempro.no/nyheter/sokemotoroptimalisering-seo
https://support.google.com/webmasters/answer/9128668?hl=en
https://www.tek.no/artikler/slik-fungerer-google-soket/117570
https://no.wikipedia.org/wiki/Google

3 thoughts on “Google Search Console vs. Google Analytics- Hva er dette?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *