Blogginnlegg-Digital Markedsføring

Blockchain og bitcoin

Hva betyr egentlig disse to ordene? Og hvorfor er det viktig å ha kjennskap til disse to ordene i den digitale framtiden? Dette skal jeg ta for meg i dagens innlegg og vi skal derfor gå litt mer i dyden og bli kjent med blockchain og BitCoin.

De fleste vil si at de allerede har hørt ordet BitCoin, mens blockchain blir et mer ukjent ord og de fleste har derfor ikke hørt om dette ordet. Forklaringen på dette kan være at blockchain ansees ikke som et produkt men heller mer som en tjeneste som BitCoin benytter seg av. Jeg skal forklare hvordan dette fungerer og hvilken sammenheng dette har med BitCoin.

Blockchain

Blockchain er en teknologisk tjeneste som er med på endre den digitale transaksjonsmetoden på nett, gjennom en lang rekke(kjede) med byggeklosser(blokker). På bakgrunn av dette er blockchain en trygg tjeneste som vi kan benytte oss av ved å overføring av eierskap, penger, lån, forsikringsbevis og mye mer.

Blockchain kan også beskrives som den tjenesten som tar bort behovet for å ha et mellomledd mellom to parter. For eksempel, huskjøp. Ved et huskjøp har vi huseier som ønsker å selge huset, en megler og huskjøpere. Ved å benytte seg av blockchain kan vi si at vi ikke trenger å benytte oss av megleren, som er mellomleddet mellom disse to partene. Det blir fremdeles en trygg handel mellom partene. Ok, dette var kanskje et drastisk eksempel men det gjorde det kanskje enklere å se det store bildet med betydningen av blockchain.

Uansett, fjerner ikke bare blockchain behovet for å ha en mellommann eller mellomledd men også behovet for et sentralt register som garanterer at eiendelene er overført. Det vil si at det bare finnes en versjon eller bare en eier av filen. Dette vil føre til at blockchain er med på å overta bankenes og andre mellomledds funksjon i dagens samfunn. Vi konkluderer derfor at blockchain er banking uten en bank.

Bitcoin

BitCoin kan forklares som elektroniske kontanter, eller rettere sagt en digital og desentralisert valuta. Det sies at transaksjonene bekreftes ved hjelp av prinsipper fra kryptografi eller også kalt for kryptovaluta. Kryptovaluta er plattformer som er laget spesifikt for betalinger med den tilhørende valutaen. Som resultat av dette betyr det at BitCoin ikke har noen styringsmyndigheter som en sentralbank eller regjering. Og valutaen blir derfor revolusjonerende innen digital betaling og handel.

Verdien til BitCoin fastsettes på lik linje som med andre varer vi har på markedet, som for eksempel gull eller norske kroner. Prisen blir derfor avhengig av etterspørselen, tilgjengelighet og verdensmarkedet. Det sies derfor at så lenge det finnes en etterspørsel etter BitCoin vil dette gi BitCoin verdi.

Noe av formålet med BitCoin er at de har et tillitløst system, det skal være raskt og billig og ikke minst åpent for hele verden.

Sammenhengen

Blockchain er en lang rekke (kjeder) med byggeklosser(blokker). Inne i hver byggekloss består det av informasjon som kan være om hva som helst men hvis vi kobler dette opp mot BitCoin er informasjonen i byggeklossene.

 • Hvor mye BitCoins som skal sendes
 • Hvem som er avsender, altså kjøper
 • Hvem som er mottaker, altså selger

Informasjonen vil bekreftes av nettverket som vil igjen føre til at byggeklossen(blokken) hektes på rekken(kjeden). BitCoin opereres deretter med et P2P-nettverk, et nettverk som inneholder transaksjonsinformasjon til hver byggekloss men samtidig gir byggeklossen sitt eget ”fingeravtrykk” og deretter vil den også gi et fingeravtrykk til den foregående byggeklossen. Det sies at alle brukerne på BitCoin- nettverket sitter med informasjon om alle transaksjonene som er gjennomført på nettverket. Det betyr i teorien at de også sitter med foregående byggeklossers fingeravtrykk, og dermed kan de bidra til å bekrefte forsøket på å legge til en ny byggekloss.

Er det mange brukere på nettverket som bekrefter forgående fingeravtrykk og det nye fingeravtrykket og at disse stemmer overens med transaksjonshovedboken kan byggeklossen legges til rekken. Vi får dermed en ny blokk på kjeden med informasjon og transaksjonen gjennomføres. I tilfelle der informasjonen blir tuklet med, og fingeravtrykket endret vil dette føre til at blokken avvises. Dette er med på å sikre den transaksjonen og betalingen blir derfor trygg.

Dette er ganske interessant og tar mer og mer form i dagens samfunn. Spørsmålet er om vi får alle til hekte seg på denne metoden både den gamle generasjonen og den nye.

Hva tenker du om denne tjenesten og er det noe du kunne ha tenkt deg?🧐

Kilde:

https://coinweb.no/kryptovaluta/bitcoin/ (funnet januar 28.2019)

https://estudie.no/blockchain/ (funnet januar 28.2019)

https://forskning.no/content/slik-virker-bitcoin (funnet januar 28.2019)

https://www.pwc.no/no/kontorer/bergen/blockchain—teknologi-som-vil-revolusjonere-verden.html (funnet januar 28.2019)

2 thoughts on “Blockchain og bitcoin”

 1. Som du nevner, dette sikrer at transaksjoner og betalinger blir trygge. Vi blir flinkere til å håndtere sikkerheten i digitale plattformer, men kriminelle blir også flinkere, og er noe vi må alltid være oppmerksomme på.
  Du gir en veldig detaljert forklaring på hva Blockchain og bitcoin er. Meget spennende lesing!

 2. Hei Hans,

  Takk for kommentaren og for delte synspunkter. 🙂

  Ordet framtid høres allerede skummelt ut, mye grunnet teknologien som endrer seg og utfordringene det byr på. Det blir derfor viktig å holde oss oppdatert og på den måten vil vi være mer forberedt på endringene som kommer… Til en viss grad hvertfall.

  Ha en fin dag.

  – Nhu Ha

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *